Håndtering af afføringsbleer


Hvad gør vi med lorten?

Nogen bliver decideret blokerede mentalt, ved tanken om at skulle håndtere lortebleer (af stof) på daglig basis – for slet ikke at tale om at skulle dele vaskemaskine med en stofbleer der er blevet brugt til “nummer to”.

Det er dog slet ikke et problem som vi ikke kan løse. Det hele skal nok blive rent, også uden at du behøver skure og skrubbe med kløer fem 😉 Her kan du læse hvad du kan gøre for at lette “lortearbejdet”, alt efter hvilken alder dit barn har.

1. stadie – Ammebæ

Så længe dit barn ikke indtager andet end ammemælk eller MME, er dets afføring vandopløseligt. Du behøver derfor ikke “håndtere” lortebleer – De skal bare i maskinen. Et kort skylleprogram før den “rigtige” blevask, er nok til at de kommer rene retur.

Du kan med fordel bruge blepapir (til ammebæ er det tykke fra Disana det bedste) eller fleeceindlæg til at tage de værste pletter fra den gule ammebæ. Kommer der alligevel pletter, så hæng dem ud i solen, som bleger pletterne væk i løbet af nogle få timer. Eller brug økologisk oksegaldesæbe.

2. stadie – Overgangsbæ

Den mest komplicerede bæperiode! Her er der klumper i afføringen fra det føde barnet er begyndt at overtage. Men da det stadig ernæres hovedsageligt af mælk, er afføringen altså hverken helt vandopløselig eller “vippevenlig”. Her bliver blepapir i sandhed din gode ven. Hvis du har et barn der aldrig har afføring om natten, så spar papiret – Det samme hvis han/hun kun har afføring om morgenen, så er der ingen grund til at bruge papir resten af døgnet. Blepapiret kan genbruges 3-5 gange ved tis (du vasker det bare sammen med bleerne i maskinen), og kasseres i skraldespanden ved lort. Du kan læse mere om blepapir HER!.

Alternativt kan du bruge fleecelinere, som oftest kan de spules, dunkes i WC’et eller tørres rene med WC-papir og er den helt gal en dag kan du jo kassere fleecelineren.

Især i denne periode er mange glade for at have en ekstra lang slange på håndbruseren, nogle indkøber sågar en bidétbruser og monterer på WC-kummen. Med en vandstråle kan du, uden at få beskidte hænder, let og elegant spule din ble ren og afføringen ned i WC-kummen.

3. stadie – Vippevenlig-bæ

I denne fase er blepapir for mange unødvendigt. Især hvis du bruger lommebleer med mikrofleece mod huden, eller andre bleer hvor stoffet ikke er “langhåret” eller der er mange løse “lag”, lorten kan gemme sig i. De fleste kan blot vippe afføringen af bleen, ned i WC-kummen og så er bleen så godt som ren. De skjolder der måtte være tilbage, forsvinder for det meste med korrekt vask eller en tur ud i solen.