Lanolinbehandling af uldbukser


Jaja, sødt ser det ud! Men noget af det der kan få nye stofbeforældre til at gyse, er rygterne om at det skulle være en god idé at bruge uldbukser over bleen. De fleste forestiller sig at det umuligt kan holde tæt, at det lugter af tis og at det generelt må være lyv’, at det skulle være smartere end alternativerne indenfor moderne stofbleer (her kan man tale om alle PUL eller TPU-belagte bleer som fx lommebleer, AIO-bleer, og de fleste Ai2-Bleer…).

For at være helt bundærlig, så oplever jeg faktisk at de fleste stofbleforældre ender med at være virkelig glade for uldbukserne. Man kan både bruge dem til dag og nat, de er maksimalt åndbare, skønne på en køretur i bilen hvor intet vil klemme maven. Og så er det jo bare dejligt ikke at skulle vaske uldbukserne oftere end hver 2. måned. Økonomisk og behageligt – what’s not to like? 😉

Men: Hvis dine uldbukser skal have en chance for at spærre tisset inde, så skal du lanolinbehandle dem. Det skal du gøre når du køber dem, og gentage hver-hveranden gang du har vasket dem – en anden ting om uldbukser er så, at du ikke behøver vaske dem mere end hver 6.-8. uge, så længe du lufter dem mellem brug. Uldbukser bliver faktisk kun mere vandtætte med tiden, da lanolinen ophober sig i bukserne trods vask. Helt omvendt, end med bukser der har PUL-overflader, der med årene bliver slidt af vask. Altså: En langtidsholdbar løsning – Det ka’ vi li’ <3

En lanolinbehandling tager 2 minutter af din tid – Så lad os springe ud i det, det er SÅ nemt! Følg denne opskrift og lav dig et par vandtætte uldbukser 🙂

Opskrift på en Succesfuld Lanolinbehandling af Uldbukser

Du skal bruge

    • Rene og nyvaskede uldbukser
    • En halv liter kogende vand
    • 1 stor teske ren lanolin pr. buks
    • 1/2-1 teskefuld menneske-hårshampoo (gerne parfumefri)
    • Varmt vand – enten nykogt eller fra den varme hane (nok til at fylde din(e) skål(e) op.

Fremgangmåde
Det kogende vand hældes i en skål, shampooen tilsættes, rør lidt rundt med et piskeris, og tilsæt så lanolinen. Rør rundt et par minutter til det er opløst i vandet og blandingen er hvid. Fordel nu din lanolin-opløsning i flere skåle hvis du skal lanolisere flere uldbukser – Ellers kan det nemlig ske at de nederste uldbukser stjæler lige lovlig meget lanolin fra de resterende. Spæd op med varmt vand til der er nok til at bukserne er helt dækkede. Vend uldblebukserne med vrangen udad. Når vandet er helt i ro placeres uldbuksen i vandet og presses let ned under vandet med piskeriset. Undgå at klemme bukserne eller røre rundt i vandet når ulden først er i. Det kan filte bukserne. Læg ulden fladt på et rent håndklæde, og rul derefter håndklædet sammen med ulden indeni for at fjerne det sidste overskydende vand og fremskynde tørretiden. Tør gerne bukserne fladt på stativet (uld former sig i våd tilstand, så hænger du dem op i klemmer kan de godt blive MEGET lange :-)..).

Tidsforbrug
Hvis dine uldbukser er spritnye kan du med fordel lade dem ligge i op til 12 timer – på den måde sikrer du dig at de bliver mættet helt af lanolin. Har de fået lanolin før, så kan du nøjes med 1-4 times iblødsætning.

Når bukserne er tørre er de klar til brug.

Ekstra tips
Frygt ej, hvis dine uldbukser ikke er 100% tætte de første par gange du har dem i brug – Uldblebukser skal nemlig “tisses til”, hvis de er helt spritnye og du kun har lanoliseret dem én gang. Så brug dem gerne et par gange i dagtimerne før du smider dem over natbleen 🙂 De bliver bedre og bedre med tiden.

Resten af din lanolinkur kan du bruge til at vaske dit uld-overtøj i – alt uld har godt af en lanolinkur i ny og næ. Men er det til bodystockings og sokker, så fortynd blandingen med vand, ellers bliver det lige lovlig fedtet.

… Og husk nu at alt er på cirkamål! Det er jo ikke en bryllupskage, så bare prøv dig lidt frem 🙂