Indkøbsliste til en god begyndelse


Noget er uden tvivl need to have, mens andet er nice to have, det gælder også i stofbleregi. Listen her er skrevet ud fra hvad beregnet som en mellemting mellem det helt skrabede, og den erkendelse, at er der for få bleer, så bliver det for stressende med vask.

Nedenfor kan du læse lidt om ting der er ret smarte at anskaffe sig, men som man godt kan leve uden.

Desuden vil jeg komme med nogle eksempler på “startpakker”, alt efter hvilken type bleer du har tænkt dig at bruge 🙂

TJEKLISTE

  • Dagsbleer til 20-25 bleskift (alt efter om du også køber natbleer)
  • Natbleer til minimum 5 bleskift (2-3 flere hvis du bruger 2 bleer pr. nat)
  • Vandtæt lag til dine natbleer. Hvis uld, så 2 bukser. (Husk Lanolin) Hvis PUL så 3-4 covers.
  • Ekstra boostere til hhv dags og natbleer, altefter hvilke bleer du har valgt og hvor meget dit barn tisser.
  • Wetbags, 2 store og 1-2 små.
  • Stofklude til bleskift
  • Fleeceindlæg eller blepapir

Hvor mange bleer

Tommelfinger-reglen her er at have til minimum 25 bleskift inklusive natbleer. Så passer det med, at du kan vaske hver 2.-3.dag. Det er meget normalt med 6-8 bleskift i døgnet – Lidt oftere når baby er helt lille og færre når I nærmer jer blefri-tid… Så enkelt kan det siges, med antallet af bleer 🙂

Boostere

Udover selve stofbleerne er det en god idé, at have lidt ekstra tilbehør – især nogle ekstra indlæg, eller boostere, som man også kalder dem. Du kan for det første fungere som ekstra-bleer, ned i et velegnet cover af uld eller PUL, og så har du en “hjemmelavet” ai2-løsning når bleerne er lang tid om at tørre på grund af regnvejret. Med en ekstra stak boostere har du også altid mulighed for, at øge sugeevnen i dine stofbleer efter behov. F.eks. til om natten, i vuggestuen, til de længere lure i løbet af dagen eller hvis du ved, at baby har fået mere at spise end normalt. Få flere tips til hvad du skal gøre når baby tisser meget HER!

Bodyforlængere – Spar en tøjstørrelse

Mange bliver lidt irriterede når de skifter til stofbleer, for det kan være svært at få bodystockingen til at nå rundt, især hvis du bruger formsyede bleer, eller mange indlæg fordi dit barn tisser meget. Til natbleløsningen er en bodyforlænger stort set uundværlig 🙂 Og indrømmet: Børn vokser jo hurtigt nok i forvejen, og det kan virke helt urimeligt at skulle gå en hel tøjstørrelse op på grund af bleerne. Det er der dog en løsning på: Bodyforlængere.
… Og så lige en tilføjelse til bekymringen om at det er “spild af tøj” når du skal købe 5-6 nye bukser ved stofblestart, fordi blenumsen er “vokset” eksplosivt = Når dit barn smider bleen, vil du opleve at du nærmest kan gå en tøjstørrelse ned, eller blive virkelig længe i den du brugte med ble under. Pludselig er numsen nemlig MEGET lille igen, i forhold til hvad I er vant til 😉

Opbevaring af beskidte bleer

Vælg store wetbags med elastikkant hvis du bruger blespand, vælg lange wetbags med lynlås hvis du vil have gulvet fri og have den hængende på knage. Et par wetbags til tur er fantastisk – Om du er til babysvømning og har badetøj, våde støvler fra vuggestuen eller 3-4 beskidte bleer efter besøg hos familien med hjem, så er en rejsewetbag svaret. De fås sågar til opbevaring af madpakken, men det er jo en helt anden snak. Wetbags er i hvert fald geniale, og du skal nok blive glad for dem – Især med tanke på alle de poser du sparer. Det er flere tusinde plasticposer pr barn, vi taler om her.

Vask og pleje

Vaskemiddel – tag stilling til om du vil vaske økologisk og enzymfrit. På den måde kan du skåne miljøet og dit barns sarte hud på én og samme gang. Det gør du ved at bruge vaskenødder eller økologisk og enzymfrit vaskemiddel. Det er ikke dyrere i brug end gennemsnitligt svanemærket vaskemiddel.

Skal du bruge uldbukser så husk lanolin, så du kan gøre dem vandtætte. Læs mere om lanolinbehandling HER.

Det er bøvlet at have for få stofbleer

Det kan være fristende at tænke at jeg klarer mig med det halve antal, og forståeligt nok, da det jo er en større udskrivning. Men for de fleste vil det blive for bøvlet i længden og bliver det for bøvlet er det nemt at give op. Er det økonomien der driller, så suppler hellere med nogle af de billigere stofbleer, for at strække budgettet (for eksempel kan du komme langt med nogle billige prefolds eller indlæg og et cover i PUL eller uld til at lægge dem løst i).

Det slider også unødig hurtigt på bleerne, hvis de vaskes hver dag. Så vil du gerne bruge stofbleer fuld tid, så er det godt at bruge reglen med antal bleer, og vaskedage 😀 SÅ har du investeret i en langtidsholdbar løsning.

Det er en god idé, ikke at lade stofbleerne ligge for længe efter de er blevet beskidte – og 2-3 dage er max. Får de lov at ligge meget længere har pletter og skjolder det med at fæstne sig i bleerne og den vandtætte belægning kan også blive beskadiget. Du kan læse meget mere om vask af stofbleer HER!

Eksempler på Stofblepakker
– Start rigtigt ud.

Nogle ting varierer meget, altefter om du vil bruge AIO’s, bindebleer eller ai2-systemer. Derfor kommer jeg lige med et par eksempler på hvad du skal bruge af de forskellige ting, hvis du vælger en bestemt løsning. Mit generelle forslag er at bruge formsyede bleer (eller bindebleer eller prefolds) med uldbuks eller cover af PUL over til natten. Det er den løsning der suger bedst, er behageligst for huden og generelt har størst succesrate. Der er enkelte bleer der suger godt indenfor de forskellige typer af AIO, Lommeble og Ai2-bleer, som jeg anbefaler til nat. Har du ikke lyst til at bruge deciderede natbleer, så trækker du selvfølgelig bare antallet af “natbleer” fra, og køber dét ekstra af dem du bruger til dag 🙂

Vil du bruge AIO’s eller Lommebleer?

Til dagsbrug skal du have:
18-20 lommebleer eller AIO

Til natten:
5 formsyede bleer til nat
1 uldblebuks til nat eller 2-3 PUL-covers. (Husk Lanolin, hvis du vælger uld)

Andet:
10 bambusindlæg som ekstra boostere
5 pakker papirsindlæg eller 2 pakker fleeceindlæg
Stofklude til at tørre numsen ved bleskift
Wetbags til tur og til derhjemme

Vil du bruge ai2-bleer?

Dagsbrug:
6-8 covers
18-20 indlæg

Til natten:
5 formsyede bleer til nat
1 uldblebuks til nat eller brug dine covers fra ai2-løsningen (Husk Lanolin, hvis du vælger uld)

Andet:
10 bambusindlæg som ekstra boostere
5 pakker papirsindlæg eller 2 pakker fleeceindlæg
Stofklude til at tørre numsen ved bleskift
Wetbags til tur og til derhjemme

Vil du bruge bindebleer, formsyede eller prefolds i døgndrift?

Bleer:
20 bindebleer ELLER
20 Prefolds ELLER
25 formsyede (længere tørretid)

Vandtæt lag:
3-4 uldblebukser ELLER (Husk Lanolin, hvis du vælger uld)
4-5 covers af PUL eller TPU.
… Det er også tilladt at blande så man både har nogle uldbukser og nogle PULcovers 😉

Andet:
10 bambusindlæg som ekstra boostere
+ 10 prefolds og 5-10 ekstra indlæg hvis du vælger bindebleer (de suger ikke i sig selv)
5 pakker papirsindlæg eller 2 pakker fleeceindlæg
Stofklude til at tørre numsen ved bleskift
Wetbags til tur og til derhjemme

Du kan også kigge på de forskellige startpakker hos Ko og Ko, de kan også give dig lidt inspiration.