Derfor ER stofbleer bedre for miljøet


 

JA - stofbleerne er et bedre valg for miljøet!
Når vi kommer til at snakke miljø og stofbleer får jeg ofte argumentet IMOD stofbleer, at de ikke er så miljøvenlige som ”man går og siger", for de skal vaskes. Og "at energiforbruget ved stofbleer ikke er mindre end ved engangbleer og deraf må man konkludere, at miljødysten er tabt".

Det er helt korrekt, at når der er tale om rent energiforbrug, så bliver stillingen nogenlunde uafgjort.

Men nu er miljø jo ikke udlukkende et spm. om energiforbrug - der er andre faktorer der spiller ind. Vigtigst for baby er indholdet af skadelige eller mistænkelige kemiske stoffer i engangsbleer - og for miljøet tæller den store mængde CO2 der frigives ved forbrænding (som man gør meget her i landet).

 

Er der udelukkende tale om energiforbrug, står det nogenlunde lige
Det er vask og tørring, der er den store synder, når der tales om energiforbrug ved stofbleerne - omvendt er det produktion og bortskaffelse, der vejer tungest ved engangsbleerne. Og 6-7000 engangsbleer vejer omkring 1,5 ton og fylder rigtig meget i affaldslandskabet...

Forskellen er hvordan du behandler dine stofbleer - hvor varmt du vasker dem og hvordan du tørrer. Vasker du ved max. 60 grader og undgår tørretumbling står du fint i klimaregnskabet og endda på den gode side - vælger du kogevask og tørretumbler ser det ikke så pænt ud.

Tørretumbling vælter klimaregnskabet med 40% mere energiforbrug, foruden det slider meget på stofbleerne og forkorter deres levetid.

Vælg stofbleer, vask ved 60 grader og brug tørresnoren når du kan, så er du på den gode side i klimaregnskabet.

 

Men så kommer vi jo til det, der er det vigtigste for mange forældre...kemi

Hvor engangsbleer i store træk er lavet af plastmaterialer, der kommer fra den petrokemiske industri - er en stofble lavet af tekstiler. Mange er lavet af naturmaterialer, andre af syntetiske materialer. De sidstnævnte er naturligvis ikke komposterbare, men dog fri for den tilsatte kemi, der findes i engangsbleer.

Se National Geographics korte video "Diaper Disaster" - om hvad en engangsble egentlig indeholder...skræmmende 🙁

 

Superabsorberende stoffer - problem eller fordel?

Et af de problematiske stoffer i engangsbleerne er de superabsorberende stoffer (SAP) - af nogle opfattet som en fordel. De superabsorberende stoffer består af sodium polyacrylat, der kommer fra acrylsyre – udvundet fra råolie. De kan opsuge 25-100x deres egen vægt i væde. I stofbleer er det som regel 30x og med 4-5 gram pr. ble kan de opsuge op mod 1½ dl væde uden at bleen føles våd.

Problemerne med SAP er, at de suger så effektivt, at de forstyrrer hudens fugtbalance og tvinger babys hud til at kompensere for det ved at producere mere. Det er en af grundene til, at der kan opstå rød hale ved brug af engangsbleer. Og at den røde hale forsvinder ved brug af stofbleer.

 

SAP er tidligere blevet forbudt i tamponer p.g.a. risikoen for toksisk chock syndrom, fordi stoffet var en medvirkende faktor til stafylokok-infektioner. Der er desværre ikke ret meget forskning på området – endnu – og mærkeligt nok, da det er noget der er ret så vigtigt at vide noget om.

 

I en stofble er du fri for superabsorberende stoffer og andre mistænkelige kemiske stoffer, du er fri for den store mængde plaststoffer, lotion og parfumestoffer og du er ikke mindst fri for den dårlige samvittighed.
Hvor meget og hvor lidt syntestiske stofble-stoffer du kommer til at bruge, afhænger naturligvis af, hvilke stofbleer du ender med at vælge.

Der ER stofbleer der er lavet af syntetiske stoffer hele vejen igennem, andre der er 100% øko og naturlige – men ofte ender man med en kombination, hvor de sugende indlæg måske er af naturfibre og den vandtætte blebuks er syntetisk.

Men du kan sagtens vælge at ”go organic” hele vejen med økologiske bomuldsbleer og uldne blebukser – det gør flere og flere og er helt klart en mulig vej.

Men selvom du så skulle have de syntetiske stofbleer på hylden, er du stadig et laaaangt skridt foran brug-og-smid-væk bleerne. Med et forbrug på måske 30-40 stofbleer i alt versus 7000 engangsbleer (aka 1,5 ton affald) taler tallene for sig selv.

 

Så no matter what kan du roligt gå i gang med stofbleer med god samvittighed…det ER et mere miljøvenligt valg!
Psst: Det her har ikke noget med klima og energi at gøre, men vidste du at  der er væsentligt varmere i en engangsble end i en stofble – ca. 3-5 grader. Og det er jo på ingen måde rart at være pakket ind i plastik, et sted som også samtidig er fugtigt, og så igen varmere end nødvendigt, med engangsbleerne.