Ai2 bleer – vask småt og spar penge


Ai2 stofbleer er todelte systemer, som består af:

1) Vandtætte blebukser (covers)
2) Sugende indlæg der passer til

Og hvordan fungerer det så i praksis? 🙂

Indlæggene lægges ned i coveret eller knappes i, alt efter mærke og model. Coveret er en tynd, vandtæt blebuks, ai2 bleerne er designede så indlægget ligger fast.

Det der adskiller bleer i kategorien “Ai2”, fra såkaldte lommebleer og AIO bleer, er at coveret ikke behøver at blive vasket hver gang, da der ikke er noget “sugende” materiale på coveret. Indlægget lægges altså til vask ved bleskift, og er der ikke kommet afføring på selve coveret, lægger du blot et nyt indlæg i og genbruger coveret 3-5 gange.

Jeg vil anbefale dig, at have 2-3 covers at skifte med igennem dagen – Så der er nok til hvis du skulle have et “afføringsuheld” på blebuksen. Desuden tisser nogle børn tisser så meget, at coveret har godt af at blive luftet et par timer, mens du sætter et frisk cover på. Du kan altså have 2-3 i rotation, og nøjes med at vaske dem hver 2.-3. dag.

En ai2 løsning kan også være “ulden”

Poops uldcover med Petit Lulu SIO indlæg

Ja, skal du have den ultimative “vasketøjshader”-løsning serveret? Her er den: Ai2-indlæg og et Uldcover! Køb de indlæg der passer til dit barns “tissemængde”, enten indlæg fra et ai2-system, eller løse indlæg/prefolds. Uldcoveret hænges til luftning hvis det er fugtigt, og vaskes kun hver 2.-3. måned. Indlæggene skiftes ved hvert bleskift som i andre ai2-løsninger. Læs meget mere om uld og lanolinbehandling HER.

En uldløsning kan bruges døgnet rundt, både for komforten og for at spare (endnu mere) vasketøj. Det kan også sagtens kombineres med for eksempel AIO eller lommebleer til brug i pasning. De fleste uldcovers kan i øvrigt også sagtens rumme en formsyet natble 🙂

Fordele ved Ai2-stofbleer

  • Fordi indlægget er den billigste del af en moderne stofble, er Ai2-blesystemerne økonomiske i indkøb.
  • Ai2 bleer tørrer langt hurtigere end AIO bleer, da indlæg og cover kan skilles af fra hinanden – Derfor behøver du færre “sæt” end hvis du købte tykke AIO-bleer der måske skal have et helt døgn ekstra på snoren for at være tørt.
  • Indlæg er langt mere slidstærke i forhold til hyppig vask, end covers hvor velcro, elastikker og PUL/TPU belægning lider under hyppig vask gennem mange år. Med et ai2-system vasker du covers 3-5 gange sjældnere end med en lommeble eller en AIO ble. Og coverne holder derfor ofte dét længere.
  • En anden både økonomisk og praktisk gevinst ligger lige for: En ai2 løsning giver væsentlig mindre vasketøj. 6-8 indlæg i døgnet og 1-2 covers fylder minimalt, i forhold til den samme mængde AIO bleer, eller for eksempel tykke formsyede.
  • “Tørretumbleregnede”. Jeg anbefaler jo aldrig at tørretumble noget 🙂 Men bor du helt uden tørrerum eller udendørs plads, og vil du gerne have alle de andre gode fordele ved stofbleer, så køb en Ai2 løsning. Du kan tørre dine indlæg i tumbleren, de har ikke sarte dele såsom velcro, elastikker og PUL der kan tage skade. Og coverne tørrer lynhurtigt på et stativ – under et døgn, som regel.
  • Fylder meget lidt på numsen i forhold til at bruge formsyede med PULcover over – Da suget kun er der hvor du skal bruge det, og ikke i livet og foran på maven.

Ulemper ved Ai2 bleer

Petit Lulu SIO ai2 ble

 • For nogen er det et issue at PUL-belægningen rører huden. Der findes dog også mulighed for at vælge TPU eller uld som cover. Og coverne fås i meget forskellige kvalitet og “overflade” mod huden. Nogle føles som en plasticpose, andre som en blød bluse.
 • De skal samles inden brug – Nogle modeller er mere velegnede til dagpleje/vuggestue end andre, her er det især godt at vælge noget med knapper til indlæggene så de ligger fast og riiiigeligt med sug så der ikke opstår lækage
 • Så er der lige det med børn der sprøjter ammebæ ud i kaskader 12-15 gange i døgnet. Det er jo ikke alle, men de findes 🙂 Det harmonerer ikke vildt godt med et Ai2-system, men det kan løses ved at du vælger PUL/TPU covers, fremfor uld, så de kan gå med i maskinen.

Ai2 Bleer til pasning – kan man det?

Nogle dagplejere og vuggestuer foretrækker nemlig at kunne smide hele bleen til vask, og det kan man sagtens imødekomme som stofbleforældre. Du kan dog stadig bruge dit ai2-system i dagplejen uden problemer, men regn med at bruge nogle ekstra covers, da du ikke kan gå ud fra at de er klar på at klikke ud og klikke i med indlæggene, men sikkert hellere bare vil have 3-4 “samlede bleer” liggende de lige kan smutte på barnet 🙂