Pletter eller skjolder – det er der også råd for


Du kender det sikkert godt - der er kommet skjolder og pletter, der ikke vil gå af i vask. Her kan du bruge forskellige pletrensemidler, men sørg for at du vælger milde midler, da skrappe kemiske midler kan beskadige især den vandtætte belægning på blebukserne.

Jeg anbefaler og bruger helst de rene og "grønne" alternativer, og noget af det mest effektive jeg kender, er flydende galdesæbe. Det virker rigtig godt og du kan bruge det direkte på pletten, lægge i blød, hvis det er helt galt og endda bruge det som vaskemiddel til dine stofbleer, da det indeholder vaskeaktive stoffer.

Her får du lige nogle gode bud på naturlige/milde pletrensere, der er effektive og "stofble-sikre":

 • Galdesæbe - indeholder også vaskeaktive stoffer, så du kan bruge det til selve vasken. Det kan slide lidt på bleerne, hvis du bruger det konstant, men af og til er bestemt ikke noget problem.
 • Mild ufarvet opvaskemiddel. Gnid opvaskemidlet direkte på pletterne, eller læg stofbleerne i blød i ½ time inden de vaskes.

 • Sollys til at blege pletterne - ikke altid lige ved hånden, men brug det når du kan. Moder Natur ved hvad der skal til og især de der trælse gule pletter efter ammebæ har svært ved at modstå sollyset.
 • Citronsaft - kan med fordel kombineres med sollys-tricket.
 • PUER eller natrium percarbonat fungerer let blegende og mildt pletrensende - og i øvrigt også bakterie- og kimdræbende. Hvis du har hørt om Nappy Fresh (desværre udgået) så var det virksomme middel der også natrium percarbonat  Du kan læse mere om stoffet HER!
 • Som det sidste findes der forskellige "diaper-sprays" - men umiddelbart har ingen af dem fundet vej til det danske marked endnu (så vidt jeg ved )

Jeg kan på ingen måde anbefale at bruge klorin eller brintoverilte til stofbleerne, da det vil tage livet af dem på ret kort tid - foruden at især klorin er noget skidt at bruge rent miljømæssigt.

Du kan også forsøge at komme pletterne i forkøbet - eller i hvert fald minimere dem:

  • lad ikke stofbleerne ligge i længere tid end højst nødvendigt og max. 3 dage. Det er jo ikke sådan at efter præcis 72 timer begynder pletterne at fæstne sig, men brug det som en guideline, ikke at lade dem ligge længere.
  • Skyl stofbleen op, hvis dit barn har haft afføring- både hvis det er det tynde amme-bæ eller det mere faste af slagsen.
 • Brug papirsindlæg - eller hvis det er grelt, fleeceindlæg inderst i bleen. Det skærmer selve bleen mod de værste pletter.