Strip dine stofbleer – når de lugter eller ikke suger ordentligt


Du vil nok komme til at opleve fra tid til anden, at stofbleerne kommer til at lugte fælt. Altså når de skulle være rene (er det før vask, er der en helt naturlig forklaring på lugten, hehe 😉 )

Lugten er lidt hamper og ammoniak-agtig - men bare rolig, DU har ikke gjort noget galt og der er ikke noget i vejen med dine stofbleer.

Stripning lyder umiddelbart lidt halv-lummert, men bare rolig, det er helt ærbart når vi taler stofbleer 😉 At strippe en stofble betyder, at du fjerner ophobede sæberester, kalk, rester af creme eller pudder.

En anden god grund til at strippe dine stofbleer kan være, at de pludselig ikke synes at suge så meget som de plejer. Det kan hæmme sugeevnen en hel del, hvis der er ophobede kalk eller sæbe og cremerester i bleerne.


Der er ingen tommelfingerregel for, hvor ofte du bør strippe dine stofbleer - men her er et par tegn på, at det er "den tid på måneden" 😉

  • hvis bleerne lugter grimt af ammoniak, så snart baby har tisset et par dråber.
  • hvis stofbleerne pludselig ikke suger nok, selvom I ikke har ændret noget i forhold til mad og drikke.

Men bare rolig - det er noget, der nemt kan afhjælpes...

  • du kan starte med at vaske stofbleerne på kogevask uden sæbe - hvis en gang ikke er nok, kan du give dem en gang mere. Vær opmærksom på, at nogle stofbleer ikke kan lide kogevask (bl.a. bambusbleer) - så prøv der med 60 grader uden sæbe.


    Er problemet primært kalk kan du vælge at tilsætte kalkfjerner til vasken. Det er mest effektivt, når du bruger det hvor vandet er varmest - så hæld det i sæbehullet, så det kommer med i den varmeste del af vaskevandet. Du kan vælge at bruge et vaskemiddel der indeholder kalkfjerner, som f.eks. Ulrichs Natürlich der indeholder naturlig mælkesyre - eller bruge mælkesyren kombineret med det vaskemiddel du allerede bruger.

 

  • du kan også vælge at tilsætte 2-3 spsk eddike eller mælkesyre til vasken, og naturligvis vaske uden sæbe

 

  • et tredje godt råd er at prøve at skifte vaskemiddel. Indeholder vaskemidlet enzymer kan det være medvirkende til, at der sker en ophobning. Flydende vaskemidler giver mindst strip 😉

 

  • Natron kan også være en hjælp til at neutralisere lugt - tilsæt ½-1 dl til maskinen og sørg for, at der bliver skyllet godt bagefter.


Du skal dog ikke bruge eddiken i overdrevne mængder, da det kan slide unødigt meget på stofbleerne - nogle producenter fraråder direkte brug af eddike, da de betragter det som fejlagtig behandling og garantien derfor ikke gælder. Bl.a. BumGenius, GroVia og Totsbots har den klausul, men spørg hvis du er i tvivl 😉