PUL og TPU – det der tynde vandtætte lag


PUL, TPU...nye kandidatgrader eller aliens fra det ydre rum?

Næh, bare noget så usexet som vandtætte belægninger på blebukser eller på yderste lag af en lommeble eller en AIO-stofble. Blebukserne er som regel lavet af en tynd blød polyester med vandtæt membran af enten PUL eller TPU.

I daglig brug er der ikke den store forskel på de to materialer, de er begge vandtætte, rimeligt åndbare og vigtigst af alt behagelige for din baby.

Jeg har set diskussioner om, hvorvidt de tynde blebukser er miljøvenlige eller ej og det er vel et spørgsmål om, hvad du sammenligner med. Om du stiller det op mod 5-6000 engangsbleer eller et par håndstrikkede blebukser i uld? Men de er en udemærket og effektiv løsning på "lækage-problemet", og som alternativ til uld er det den bedste løsning på markedet.

Men i realiteten er det jo i store træk plast med en plast-belægning 😉

Bare rolig, der er ingen problemer med PUL ved kanterne mod huden. Jeg får ofte spørgsmål om det kan give problemer at PUL rører huden. Og det umiddelbare svar er nej - der er ikke noget, der tyder på at der kan vandre kemi fra blebuksen til huden. Synes du alligevel ikke at dit barn skal have blebukser, hvor det kan ske, skal du enten gå efter blebukser i uld eller fleece - eller lommebleer/AIO hvor inderstoffet går helt ud til kanten.

Oplever du, at blebuksen giver rødme ved talje og benudskæringer behøver det ikke være et kemisk problem. Det er en god idé lige at tjekke at blebuksen ikke sidder for stramt. Du kan teste det ved at mærke, om du kan få to fingre ind under elastikken i benudskæringerne - kan du det, sidder den ikke for stramt.

Vask og håndering af PUL og TPU

Begge materialer har bedst af vask ved max. 60 grader. Hyppig vask ved meget høje temperaturer (kogevask) og varm tørretumbling kan få belægningen til at slippe yderstoffet, så der nemmere går hul.

TPU er generelt en smule mindre solid en PUL, da det er fæstet på stoffet ved en mildere behandling - men stadig har du at gøre med et meget solidt og holdbart materiale. Bare du behandler dem skånsomt, kan de sagtens holde læææænge.

Sker det nu at der kommer hul på den vandtætte belægning er der desværre ikke så meget at gøre. Jeg har set forsøg med cykellapper, men det holder ikke rigtig i længden 😉

PUL står for Poly Urethan Laminat og er en belægning der er fæstet ved stoffet ved en kemisk reaktion. Det gør, at den er rigtig stærk og holdbar - men også at der er brugt en del mere kemi i produktionen end det er tilfældet ved en TPU-belægning. PUL siges at være en smule stærkere en TPU.

TPU står for Thermoplastisk Poly Urethan og i stedet for at være kemisk fæstet på blebukse-stoffet er det fæstet ved varmebehandling. Så der indgår ikke helt så mange kemiske stoffer i produktionen, hvilket gør at TPU er lidt mere miljøvenlig end PUL.