Hvordan skal en stofble sidde?


Når du skal montere en moderne stofble, skal du tænke lidt anderledes, end du ville gøre med en engangsble.

Hvis man ikke får lidt vejledning med på vejen kan stofbleerne let komme til at sidde som en firkantet “klump” mellem de små babyben.

Derfor kommer her et par tips, du kan skrive dig bag øret, som kan hjælpe dig udenom røde mærker, dårlig pasform og lækage.

Monteringsguide til en Moderne Stofble

  • En moderne stofble skal som udgangspunkt altid sidde lavere end en engangsble. Grunden til at bleen skal sidde lavt foran, er at den ikke må genere barnets mave når det sidder fremadlænet eller er igang med kolbøttespring.
    Gå efter sådan cirka under navlen. Når du skal have bleen på, placerer du den derfor langt nede på barnets numse – Lige over “numsesprækken” er en passende højde. Det virker lidt skørt hvis du er vant til en engangsble som ofte sidder halvt oppe på barnets ryg, men bare vent, justerer du videre efter denne guide skal det nok gå godt!

 

  • Du starter i den ene side, bleen skal sættes godt ind i lysken på barnet. Den skal sidde til – kan der komme en finger ind uden besvær er det passende. Du klemmer bleen lidt sammen mellem benene, så den er formet som en skål (den skal gerne ligne et “U” mellem benene når du kigger på barnet forfra).

 

  • Nu skal bleen lukkes. Du tager fat i “lukkevingen” med velcroen eller knappen i den ene side, og laver en let bevægelse med et lille træk “opad” mod barnets hoved, før du lukker. Det samme gentages selvfølgelig i den anden side 🙂 Dette lille “nøk” sørger for at bleen kommer lidt længere op bagpå, sidder godt inde i lysken, ikke genrer ude på lårene og er tilpas lav foran.

 

Oplever du stadig problemer med dine stofbleer?

Røde mærker i lysken eller på lårene?

Prøv at knappe dine bleer “ud” i størrelse. De fleste bleer er one-size og justeres foran med en række vandrette knapper. Strammer de stadig skal du måske lede efter en ble der tilgodeser lige dit barns kropsform. Ikke alle kan bruge de samme bukser, der er også nogle børn der passer bedre i en bestemt type stofble. Der er både bleer der er korte, lange, smalle og brede. Og der skal nok være en til jer også! Hvis dit barn er for stort til bleerne så læs mere HER.

Delle på maven?

Det er ikke rart at have noget på der er for stramt om maven. Det ved enhver der har været gravid eller som bare har hang til at nuppe en ekstra portion aftensmad. Især i bleer med bred velcro kan det være et problem for børnene. Løsningen er ikke at hive bleen højere op, men derimod at løsne den lidt i maven. Har du fundet en ble der passer godt på dit barn, har du nok sug i som er placeret hvor det gælder, og skifter du hyppigt nok? Så kan du roligt have bleen siddende så der er et fint mellemrum mellem mave og ble når barnet står op og ligger ned uden at det burde koste tis i tøjet.

Hæmmer stofbleer børn motorisk?

Nogle er bekymrede for om stofbleer hæmmer barnets motoriske udfoldelsesmuligheder. Det er ikke rart at møde sådanne anklager som forælder, når man prøver noget “alternativt”. Jeg er ingen ekspert i motorik eller spædbørn, så er det sagt. Men jeg har nu igennem mange år set talrige eksempler på børn –  Både dem der var lynhurtige med stofble på numsen, og andre der var motorisk langsomme i engangsbleer – om omvendt selvfølgelig. Jeg vil vove den påstand, at vil barnet ud i verden skal det nok komme det. Uanset hvad er det selvfølgelig vigtigt at du finder en stofble der sidder rigtig godt på dit barn – det gælder jo også for engangsbleer og cowboybukserne. Og stof på numsen ER behageligt, hvis det er den rigtige pasform og tilpas med sug.

Det er ikke meningen at stofbleer skal give ubehag, stramme eller lave grimme mærker. Så skal du gøre noget andet.

Når ovenstående er sagt: uanset hvor omhyggelig du er med at sætte bleerne helt korrekt, så kommer man ikke udenom at langt de fleste stofbleer altså fylder en smule mere end engangsbleer. Det gør de fordi de ikke har SAP i (superabsorberende stoffer), der får dem til at svulme op, når de bliver våde. Stofbleer er samme størrelse fra start til slut.

… Og så er jeg slet ikke begyndt at fortælle om natbleer. De skal holde i mange timer, nogle gange et halvt døgn. Derfor kan de altså være rigtig store. De færreste børn er generet af det, men hvis det er et problem kan du forsøge at flytte på suget, så det primært ligger foran og i midten af bleen, fremfor bagved – det gør at barnets ryg er mere i vinkel med madrassen.