Gode og enkle vaskeråd – til dig fra mig


Når vask bliver en videnskab

Vaskedelen ER det besværlige (og for nogen kedelige) ved stofbleerne - men hvis du får nogle gode vaskerutiner fra starten bliver det hele meget nemmere - Ja, nogen af os vil næsten kalde det hyggeligt og lidt spændende 😉

Uanset hvad du synes, så ER det vigtigt! Udover dine bleer er rene og holder i længere tid, vil det også samlet set bidrage til en mere miljøvenlig vask og rent tøj. Mange bruger nemlig for meget sæbe og det er der jo slet ingen grund til.

Opbevaring af stofbleer inden vask

Når en ble skal skiftes, skal den opbevares korrekt inden vask. Dette gør du nemt, ved at lægge den i en spand med låg hvor bleerne stadig kan "ånde", eller i en smart wetbag, der både er tæt, lugtfri og lader bleerne ånde. De fås i mange størrelser og udgaver, med mange flotte prints som kan pifte det hele lidt op. Det gælder for dem alle, at du blot lægger dem i maskinen, lynlåsen eller snoren skal lige åbnes/løsnes, så kaster maskinen selv bleerne ud i tromlen.

Du må ikke opbevarer dine bleer i en balje vand inden vask. Det ødelægger bleerne og særligt elastikkerne, da de da vil ligge i et krads ammoniak bad inden vask. Desuden er det en god suppe for bakterier.

Vask med 1-3 dages mellemrum

Længere har stofbleerne ikke godt af at ligge. Ligger de længere kan bakterier og andre uhumskheder gå ind og slide på især den vandtætte PUL (eller TPU) belægning. Elastikker og velcro er heller ikke glade for al den ammoniak der er i urinen. Desuden bliver pletter og skjolder sværere og sværere at få af - Og så lugter de dårligere 😉

Hvis nu du kører den hardcore E.C. stil eller dit barn er tæt på ble-fri, kan det være svært at få nok bleer samlet til vaskedag. Det er der heldigvis løsninger for.

  1. Kør et skylleprogram hver 2. dag på bleerne og samle sammen til du har nok.
  2. Spæd til med andet der skal vaskes på 60 grader fx håndklæder, viskestykker, karklude.. you name it! Og husk det jo bliver rent, hvis du har en god vaskerutine, så hvis du stoler nok på din vaskerutine er det ikke klamt 🙂

Dosering af vaskemiddel

Det vigtigste er at benytte den rette mængde vaskemiddel - hverken for lidt eller for meget. Følg derfor anvisningerne på dit vaskemiddel og vær kritisk når lågen åbnes. Lugter de? Ser de rene ud? Er der rester af sæbe i maskinen? Et godt tip er at kigge i slutningen af din vaskecyklus og se om der fortsat er sæbe i, hvis ja - skal de have et skylleprogram for at skylle sæberester ud.

Bor du med meget kalk i vandet, er det vigtigt at du bruger den rette mængde kalkfjerner. Da kalkophobning i bleerne, samler skidt og bleerne kommer til at lugte. Jeg anbefaler at du bruger Ulrich Natürlich, men du kan også Minus Kalk, dog ikke Calgon da det indeholder parfume - og det vil vi jo gerne udgå at de små kommer i kontakt med.

Du kan frit bruge det vaskemiddel du ønsker, så længe det er parfumefrit og beregnet til kulørt tøj. Vaskemiddel til hvidt tøj, indeholder ofte blegemiddel der øger slidtage på bleerne. Jeg vil dog anbefale ikke at bruge Neutral. Hvorfor tænker du? tjaah... måske er det en skrøne, men tidligere erfaringer hos flere stofblebrugerer har vist sig, at bleerne har svært ved at blive rene. Hvorfor tænker du? Jeg ville ønske jeg var kemiker og kunne give dig et svar.

Du kan se Ko og Ko's udvalg af vaskemidler til moderne stofbleer her.

Vælg det rigtige vaskeprogram - husk nu skylleprogrammet først

Det er alfa-omega at vælge det rigtige vaskeprogram. Hvis ikke, kan du godt forvente at i støder ind i problemer med bleerne. Det er vigtigt at starte med et skylleprogram eller forvask og brug mindst 1000 omdrejninger. Hvis du bruger en forvask, så vær sikker på at vandet bliver tømt fra maskinen, inden hovedvasken - hvis du ikke ved det eller i tvivl, vælg da et skylleprogram. Formålet er at skylle bleerne godt igennem, og få det værste af den kradse ammoniak fra urinen ud. Det er nemlig ammoniakken der "æder" bleerne.

Vælg så et hygiejne program eller bomulds program og vask på 60 grader i ca. 2-2,5 time. Vælg ekstra vandstand og også gerne et ekstra skyl - vi skal være sikker på at ALT sæbe og baktusser kommer ud. Brug 1200-1400 omdrejninger, så vi får klemt alt det grumme vand ud.

Du må IKKE bruge et eco/øko program - det er totalt no-go!

Et "eco-program" på en vaskemaskine er en indstilling, der er designet til at være mere energieffektiv og miljøvenlig sammenlignet med andre vaskemaskineprogrammer. Formålet med et eco-program er at reducere vandforbruget, energiforbruget og mængden af ​​kemikalier, der anvendes under vasken. Og ja jo, det lyder jo alt sammen meget godt, meeen...  Når du vælger eco-programmet på vaskemaskinen, vil den typisk bruge mindre vand og køre i længere tid ved lavere temperaturer sammenlignet med andre programmer. Dette betyder, at den bruger mindre energi til opvarmning af vandet og begrænser mængden af ​​vand, der kræves til at skylle bleerne. Jo længere tid vasken kører, jo længere tid vil bleerne også blive slidt og gnubbet mod hinanden.

Resultatet er bleer der ikke er rene og har betydeligt mere slid i længden - øv øv øv!

Det er selvfølgeligt også utroligt vigtigt ikke at bruge skyllemiddel, blegemidler eller tilsætningsstoffer, f.eks. eddike eller æteriske olier.

Forskellen mellem forvask og skylleprogram

Hvad er det nu lige forskellen er? Her er en kort forklaring. Personligt bruger jeg selv et skylleprogram, fordi jeg synes det fungerer bedst og derfor anbefaler jeg også et skylleprogram fremfor forvask.

En forvask og et skylleprogram er to forskellige vaskecyklusser, der bruges i en vaskemaskine. Her er en forklaring på forskellen mellem dem:

1. Forvask: En forvask er en indledende vaskecyklus, der udføres før hovedvasken. Formålet med forvasken er at fjerne groft snavs og pletter fra tøjet, inden det gennemgår en mere intensiv rengøring. Forvasken indebærer normalt kortvarig blødning og forvask af tøjet i vand. Dette kan hjælpe med at løsne og skylle væk overfladisk snavs og lette pletter, der ellers kan være vanskelige at fjerne under hovedvasken. Efter forvasken følger normalt en hovedvask med et egnet vaskemiddel og den valgte vaskeindstilling.

2. Skylleprogram: Et skylleprogram er en vaskecyklus, der primært bruges til at skylle tøjet efter hovedvasken. Formålet med et skylleprogram er at fjerne eventuelle rester af vaskemiddel, sæbe og urenheder fra tøjet. Det udføres normalt med rent vand, hvor vaskemaskinen gentagne gange skylles og centrifugeres for at sikre en grundig skylning. Skylleprogrammet hjælper med at forhindre, at vaskemiddelrester eller andre kemikalier bliver tilbage i tøjet, hvilket kan forårsage hudirritation eller allergiske reaktioner. Det er især nyttigt, hvis du har følsom hud eller allergi over for vaskemidler.

Sammenfattende kan man sige, at forvasken udføres før hovedvasken og hjælper med at fjerne groft snavs og lette pletter, mens skylleprogrammet udføres efter hovedvasken og fjerner rester af vaskemiddel og urenheder fra tøjet. Begge cyklusser har en specifik rolle i vaskemaskinens proces og bidrager til at sikre en grundig og ren vask af tøjet.

Vask ved 60 grader

Det er tilstrækkeligt til at dræbe bakterier og fungerer for langt størstedelen af stofblebrugerne. Vask ved højere temperatur (75-95 grader) slider meget på stofbleerne, og bruger mere energi. Det koster på miljøkontoen og pengekontoen. Det er en god idé at tilsætte Fleckensalz (natrium percarbonat) til vasken en gang i mellem - det fungerer bakteriedræbende, blegende og lugtminimerende. Bruger du det hver gang, vil det øge slidtage på bleerne.

Undgå tørretumbling

Det er både noget klima-gris og så slider rigtig meget på vores kære stofbleer. Dog er der nogen der slet ikke har mulighed for at tørre på andre måder, og så er der os der sommetider glemmer at trykke "start" på vaskemaskinen en gang i mellem. EN gang i mellem kan det derfor være relevant med nogle lynløsninger. Skal det gå tjept med en ren ble, kan du enten give dine stofbleer en kort tørretumblertur på lav varme, for at tage det værste fugt, og derefter tørre færdig på snor. Ellers kan du sørge for altid at have en billig løsning i baghånden til SOS-situationer - For eksempel kan man i langt de fleste PUL-covers sagtens lægge en prefold, gylpeklud eller et par almindelige indlæg.

Skru ned for centrifugen - men ikke for meget

Mange producenter af stofbleer anbefaler, at man skruer ned for centrifugen. Mange moderne vaskemaskiner kan næsten centrifugere tøjet tørt. Jeg vil dog anbefale at du ikke centrifugerer bleerne næsten tørre i vaskemaskine, men tørrer dem færdig på snor/stativ. For at undgå unødig slitage er det en god tommelfingerregel, at sætte centrifugen til max 1200-1400 omdrejninger pr minut. Den må ikke være for lav, da det også er vigtigt at få så meget beskidt vand ud af bleerne.

Ved bleer i rene naturmaterialer, hvor der intet syntetisk er iblandet, kan for høj centrifuge på sigt være medvirkende til slitage.

Natbleerne og natble-indlæg

Natbleer eller indlæg der bruges til natten, er ofte i kontakt med urin i mange timer, og derfor mere udsatte for at den grumme ammoniak kan "æde" stoffet. Derfor er det en god tommelfingerregel, at skylle dem op inden de smides til vask. Giv dem en let skyld, vrid dem op og læg dem til vask som normalt.

Fyld maskinen max 75% op

Stofbleerne har godt af at kunne bevæge sig i vaskemaskinen, så kan de nemlig bruge hinanden til at gnubbe sig op ad, for at blive rene. Fylder du maskinen for meget, kan du risikere, at bleerne ikke bliver tilstrækkelig rene og fri for sæberester. Fylder du dem for lidt, vil de ikke gnubbe sig op af hinanden, men blive kastet/kværnet mod hinanden, som også øger slidtagen gevaldigt.

En god tommelfingerregel er ca 75% eller 2/3-3/4.

Har du brug for kun at vaske få bleer, kan det være godt med et håndklæde i vasken også, da dette vil medvirke til at skabe en friktion, der vil hjælpe med at gnubbe bleerne rene og fri for sæbe.

Jeg har kalk i vandet - afkalker eller ikke?

De fleste husstande i Danmark har middelhårdt-hårdt vand, og derfor er det rigtigt vigtigt at være opmærksom på ens vaskerutine og gøre sig nogle tanker om man vil dosere efter hårdt vand (og bruge mere vaskemiddel pr vask) eller tilsætte en afkalker (og tilsætte mindre vaskemiddel pr vask).

Hvis du vil undgå at tænke for meget, hvilket man ofte har brug for ikke at gøre med babyer og børn, så kan også vælge min personlige favorit: Et vaskemiddel med mælkesyre fra Ulrich Natürlich, det tager kalken i forbindelse med den daglige vask, helt uden du skal tilsætte noget ved siden af - det er sk*de nemt! En anden fordel er at det vedligeholder din vaskemaskine løbende, og løbende er med til at holde din maskine afkalket.

Hvis du ikke ønsker at bruge vaskemidler fra Ulrich, så står det dig selvfølgeligt også frit for - dog skal du her tænke dig rigtigt godt om og gå efter én af følgende muligheder.
  1. INGEN AFKALKER: Doser efter hårdt vand og snavset/meget snavset tøj (alt efter hvad der står på doseringsvejledningen på dit vaskemiddel). Vær opmærksom på, at bleerne vil blive skyllet igennem med det kalkede vand, og du kan derfor godt opleve at bleerne bliver stive over  tid, grundet kalkophobning. Hvis de begynder at suge dårligt, kan du køre en vask med ren afkalker, for at nulstille dem.


  2. AFKALKER I FORBINDELSE MED VASK: Her tilsætter du din afkalker, Minus Kalk (Ikke Calgon), og doserer efter blødt vand. Vær igen opmærksom på samme fælde som i mulighed 1) med ophobning af kalk. Du kan IKKE bruge Ulrich Natürlich afkalker sammen med et konventionelt vaskemiddel under hovedvasken. Hvorfor tænker du? Læs i bunden, det er lidt nørdet 🙂


  3. AFKALKER I FORBINDELSE MED SKYLLEPROGRAM: Her kan du bruge afkalker fra Ulrich Natürlich, doser mellem 30-60 mL.


Skyllemiddel er no-no

Især når det handler om stofbleer. Skyllemidlet lægger en hinde på fibrene, og gør at de ikke kan opsuge væde. Og det duer jo bare slet ikke når vi gerne vil have tørre barnenumser i stofbleerne. Så glem ALT om skyllemiddel, pak det langt væk. Også for miljøets skyld - Miljøstyrelsen fraråder forbrugerne at anvende skyllemiddel og kalder det "unødvendigt (...) det skader både miljø og sundhed, (...) belaster vandmiljøet, og parfumestofferne i skyllemidlerne kan give allergi (...) Skyllemidler indeholder som regel også parfume og farve, som kan være allergifremkaldende, og som ingen effekt har på vasketøjet" kan man læse i Miljøstyrelsens anbefaling fra "Kemi med Omtanke", en guide til brug af kemi i hverdagen.

Var der mon andet?



Det er altid en rigtigt god ide at vedligeholde vaskemaskine. Vi anbefaler at du afkalker din vaskemaskine én gang om måneden. Vi anbefaler også at du bruger citronsyre fra Matas - det virker bare!

Selvom det er nævnt før, vil jeg understrege at det er vigtigt at være kritisk. Vurder altid bleerne efter de er blevet vasket. Tag en ornli' sniffer helt ned i lungerne, og er den lidt sær? Så kør et skylleprogram og hold øje med om der er sæbe undervejs.

Hvorfor du ikke kan bruge Ulrich Natürlich sammen med konventionelle vaskemidler

Mælkesyre og konventionelle vaskemidler.

Et vaskeaktivt stof, tensid, overfladeaktivt stof, sæbe - kært barn har mange navne - men i virkeligheden er der tale om såkaldte emulgatorer, som gør, at fedt og skidt, som ellers ikke er opløseligt i vand kan vaskes ud med vand.

Når man kikker på deklarationen på vaskemidler, står der ikke, som på kosmetik, hvilke ingredienser, de indeholder. Producenterne kan nøjes med at angive nogle hovedgrupper af stoffer, som er indeholdt i produktet, om der kun er en ingrediens i hver gruppe eller flere kan man ikke vide. Det er fællesbetegnelser som anioniske tensider, kationiske tensider og non-ioniske tensider. Det er spørgsmålet om der sidder en positiv, en negativ eller slet ingen elektrisk ladning i det vaskeaktive stof. De fleste tensider har et højt pH over 7, og de tåler ikke syre, som mælkesyre, derfor kan man ikke bare tilsætte mælkesyre til et hvilket som helst vaskemiddel, det skal kunne tåle syrer. Derfor er de vaskeaktive stoffer i Ulrichs vaskemidler nøje udvalgte så de er forenlige med syrer. Hvis de ikke er, ødelægger man ganske enkelt vaskeeffekten af tensiderne, og det er selvfølgelig ikke hensigten.