-
Opbevaring af stofbleer inden vask
-
Dosering af vaskemiddel
-
Vask ved 60 grader
-
Undgå tørretumbling
-
Vask med 1-3 dages mellemrum
-
Skru ned for centrifugen
-
Natbleerne og natbleindlæg
-
Fyld maskinen max 75% op
-
Afkalkning
Stive stofbleer kommer af at vandet indeholder kalk, der aflejres i stofbleerne. Bor du i et område med meget kalk i vandet, bør du afkalke fra tid til anden og også overveje at bruge kalkfjerner i maskinen under vask. Du kan også vælge min personlige favorit, fordi det er så sk*de nemt: Et vaskemiddel med mælkesyre, det tager kalken i forbindelse med den daglige vask, helt uden du skal tilsætte noget ved siden af. Ulrich Natürlichs økologiske vaskemidler indeholder netop mælkesyre, så det kunne være et rigtig godt valg 😉 Bruger du kun halv dosis kan det dog godt være relevant at tilføre kalkfjerner - Du kan få den i "løskøb", med mælkesyre. Den er også fin i kaffemaskinen i øvrigt 😉
-
Skyllemiddel er no-no
Især når det handler om stofbleer. Skyllemidlet lægger en hinde på fibrene, og gør at de ikke kan opsuge væde. Og det duer jo bare slet ikke når vi gerne vil have tørre barnenumser i stofbleerne. Så glem ALT om skyllemiddel, pak det langt væk. Også for miljøets skyld - Miljøstyrelsen fraråder forbrugerne at anvende skyllemiddel og kalder det "unødvendigt (...) det skader både miljø og sundhed, (...) belaster vandmiljøet, og parfumestofferne i skyllemidlerne kan give allergi (...) Skyllemidler indeholder som regel også parfume og farve, som kan være allergifremkaldende, og som ingen effekt har på vasketøjet" kan man læse i Miljøstyrelsens anbefaling fra "Kemi med Omtanke", en guide til brug af kemi i hverdagen.
-
Vælg gerne flydende vaskemiddel
Da pulver har mere tendens til at ophobe sig i stoffet og give sur lugt og "stivhed". Prøv dig som sagt frem med dosering og temperatur og vær opmærksom på, at det kan tage lidt tid at finde den helt rette "opskrift" i forhold til din maskine, vandets hårdhed og din vaskerutine i almindelighed.
Det er bare at prøve sig lidt frem - du ødelægger ikke noget ved at dosere for meget eller for lidt, men for HØJ dosering kan give lidt ekstra arbejde. Det kalder vi i stofble-verdenen "stofble-strip" - ohhh lala 🙂 - det kan du læse mere om HER!
Er vandet hårdt i dit område? KLIK HER og se hvor "hårdt" dit vand er - d.v.s. hvor meget kalk det indeholder