Gode og enkle vaskeråd – til dig fra mig


Vaskedelen ER det besværlige (og kedelige) ved stofbleerne - men hvis du får nogle gode vaskerutiner fra starten bliver det meget nemmere - Ja, nogen af os vil næsten kalde det hyggeligt og lidt spændende 😉
  • Opbevaring af stofbleer inden vask

Når en ble skal skiftes, skal den opbevares korrekt inden vask. Dette gør du nemt, ved at lægge den i en spand med låg, eller i en smart wetbag, der både er tæt, lugtfri og lader bleerne ånde. De fås i mange størrelser og med snor, elastik til spand eller lynlås. Det gælder for dem alle, at du blot lægger dem i maskinen, lynlåsen eller snoren skal lige åbnes/løsnes, så kaster maskinen selv bleerne ud i tromlen. Du må ikke opbevarer dine bleer i en balje vand inden vask. Det ødelægger bleerne, da de da vil ligge i et krads ammoniak bad inden vask.
  • Dosering af vaskemiddel

Prøv dig frem - Nogen kan nøjes med at dosére langt mindre end "pakken siger" Omkring halv dosering i forhold til vejledningen kan faktisk være tilstrækkeligt. Er det ikke nok for jer, så skal du ikke være bange for at overse det - Bleerne vil lugte dårligt og ikke se rene ud. Så doserer du bare op og prøver igen 🙂 Bor du med meget kalk i vandet, er det vigtigt at du bruger den rette mængde kalkfjerner. Da kalkophobning i bleerne, samler skidt og lugt.
  • Vask ved 60 grader

det er tilstrækkeligt til at dræbe bakterier og fungerer for langt størstedelen af stofblebrugerne. Vask ved højere temperatur (75-95 grader) slider meget på stofbleerne, og bruger mere energi. Nogen kan nøjes med at vaske på 40 grader. Det er jo klart en fordel for både elregningen, miljøet og stofbleerne hvis du kan skrue ned for temperaturen, så prøv dig frem og eksperimentér lidt med dine vaner i ny og næ. Det er en god idé at tilsætte Fleckensalz (natrium percarbonat) til vasken - det fungere bakteriedræbende, og er især relevant hvis du vasker med vaskenødder eller enzymfrit vaskemiddel.
  • Undgå tørretumbling

Det er både noget klima-gris og så slider rigtig meget på vores kære stofbleer. Dog er der nogen der slet ikke har mulighed for at tørre på andre måder, og så er der os der sommetider glemmer at trykke "start" på vaskemaskinen en gang i mellem. EN gang i mellem kan det derfor være relevant med nogle lynløsninger. Skal det gå tjept med en ren ble, kan du enten give dine stofbleer en kort tørretumblertur på lav varme, for at tage det værste fugt, og derefter tørre færdig på snor. Ellers kan du sørge for altid at have en billig løsning i baghånden til SOS-situationer - For eksempel kan man i langt de fleste PUL-covers sagtens lægge en prefold, gylpeklud eller et par almindelige indlæg.
  • Vask med 1-3 dages mellemrum

Længere har stofbleerne ikke godt af at ligge. Ligger de længere kan bakterier og andre uhumskheder gå ind og slide på især den vandtætte PUL (eller TPU) belægning. Elastikker og velcro er heller ikke glade for al den ammoniak der er i urinen. Desuden bliver pletter og skjolder sværere og sværere at få af - Og så lugter de dårligere 😉  
  • Skru ned for centrifugen

Mange producenter af stofbleer anbefaler, at man skruer ned for centrifugen. Mange moderne vaskemaskiner kan næsten centrifugere tøjet tørt. Jeg vil dog anbefale at du ikke centrifugerer bleerne næsten tørre i vaskemaskine, men tørrer dem færdig på snor/stativ. For at undgå unødig slitage er det en god tommelfingerregel, at sætte centrifugen til max 1200 omdrejninger pr minut. Især ved bleer i rene naturmaterialer, hvor der intet syntetisk er iblandet, kan for høj centrifuge være medvirkende til slitage.
  • Natbleerne og natbleindlæg

Natbleer eller indlæg der bruges til natten, er ofte i kontakt med urin i mange timer, og derfor mere udsatte for slid. Derfor er det en god tommelfingerregel, at skylle dem op inden de smides til vask. Dvs Giv dem en let skyld, vrid dem forsigtigt op og læg dem til vask.  
  • Fyld maskinen max 75% op

Stofbleerne har godt af at kunne bevæge sig i vaskemaskinen, så kan de nemlig bruge hinanden til at gnubbe sig op ad, for at blive rene. Fylder du maskinen for meget, kan du opnå, at bleerne ikke bliver tilstrækkelig rene og fri for sæberester. Har du brug for kun at vaske få bleer, kan det være godt med et håndklæde i vasken også, da dette vil medvirke til at skabe en friktion, der vil hjælpe med at gnubbe bleerne rene og fri for sæbe.

  • Afkalkning

Stive stofbleer kommer af at vandet indeholder kalk, der aflejres i stofbleerne. Bor du i et område med meget kalk i vandet, bør du afkalke fra tid til anden og også overveje at bruge kalkfjerner i maskinen under vask. Du kan også vælge min personlige favorit, fordi det er så sk*de nemt: Et vaskemiddel med mælkesyre, det tager kalken i forbindelse med den daglige vask, helt uden du skal tilsætte noget ved siden af. Ulrich Natürlichs økologiske vaskemidler indeholder netop mælkesyre, så det kunne være et rigtig godt valg 😉 Bruger du kun halv dosis kan det dog godt være relevant at tilføre kalkfjerner - Du kan få den i "løskøb", med mælkesyre. Den er også fin i kaffemaskinen i øvrigt 😉

 

  • Skyllemiddel er no-no

Især når det handler om stofbleer. Skyllemidlet lægger en hinde på fibrene, og gør at de ikke kan opsuge væde. Og det duer jo bare slet ikke når vi gerne vil have tørre barnenumser i stofbleerne. Så glem ALT om skyllemiddel, pak det langt væk. Også for miljøets skyld - Miljøstyrelsen fraråder forbrugerne at anvende skyllemiddel og kalder det "unødvendigt (...) det skader både miljø og sundhed, (...) belaster vandmiljøet, og parfumestofferne i skyllemidlerne kan give allergi (...) Skyllemidler indeholder som regel også parfume og farve, som kan være allergifremkaldende, og som ingen effekt har på vasketøjet" kan man læse i Miljøstyrelsens anbefaling fra "Kemi med Omtanke", en guide til brug af kemi i hverdagen.

 

  • Vælg gerne flydende vaskemiddel

Da pulver har mere tendens til at ophobe sig i stoffet og give sur lugt og "stivhed". Prøv dig som sagt frem med dosering og temperatur og vær opmærksom på, at det kan tage lidt tid at finde den helt rette "opskrift" i forhold til din maskine, vandets hårdhed og din vaskerutine i almindelighed.

Det er bare at prøve sig lidt frem - du ødelægger ikke noget ved at dosere for meget eller for lidt, men for HØJ dosering kan give lidt ekstra arbejde. Det kalder vi i stofble-verdenen "stofble-strip" - ohhh lala 🙂 - det kan du læse mere om HER!

Er vandet hårdt i dit område? KLIK HER og se hvor "hårdt" dit vand er - d.v.s. hvor meget kalk det indeholder