Stofbleordbog - lær lingo´en, så du ikke farer vild i stofble-junglen
Mange ord er på engelsk, da markedet er væsentligt større i både USA og England.
Der vil være links på mange af ordene, så du kan klikke videre og læse mere om emnet.
- AIO - All-In-One. På dansk ville vi sige Alt-I-En. En stofble, hvor det hele hænger sammen, lidt ligesom en engangsble, bare meget bedre 😉
- AI2 - All-In-Two, altså alt-i-to. En stofble der består af to dele, en vandtæt blebuks og et indlæg der passer til som den sugende del. Oftest knappes indlægget fast i blebuksen og klikkes ud når bleen skiftes. Nyt indlæg klikkes i blebuksen og dette gentages 3-4-5 gange, eller indtil blebuksen lugter eller er blevet "ramt" af noget andet end lidt tis 😉
- Booster/at booste - en booster er et separat indlæg, der øger sugeevnen i stofbleen. At booste er jo så at lægge boostere i, at tilføje sugeevne. Det er svært at sige noget generelt om boostmængde - nogle børn kan sove en hel nat med 6 lag boost, andre børn skal have 12 lag for at bleen kan holde til tre timer. Det afhænger selvfølgelig også af indlæggenes materiale, hvor meget de kan suge.
- BTP - birth to potty. Stofbleer du kan bruge fra nyfødt til pottetræningstid.
- DP - kort for dagpleje
- EC - Elimination Communication. Elaminationskommunikation, det handler om at bruge potte, håndvask eller wc til stort og/eller småt, fra baby er relativt lille. Nogle begynder fra fødslen, andre fra barnet er 3-4 måneder og kan sidde nogenlunde på en potte. Et koncept der kan spare dig for utallige l*rtebleer 🙂
- Faconsyet/formsyet stofble. En stofble syet i facon som du kender fra engangsbleerne. Bruges med separat blebuks over da den kun består af sugende materiale og ikke er vandtæt i sig selv.
- Fit - pasform.
- Fleece - Mange taler om forvirring over mikrofleece og mikrofiber.Mikrofiber kan du læse mere om under dets eget opslag. Egentlig er det superlet at huske: Et fleecetæppe kender vi alle. Det ville være rart at have mod kroppen og har den effekt i en stofble at det giver en tør fornemmelse ("stay dry"), da fleecen hurtigt leder væsken videre. Fleece kan desuden være lavet af for eksempel bambus - så taler man om bambusfleece.
- Gussets/leg-gussets - det vi på dansk kalder lækagebarrierer. De giver som navnet siger en ekstra barriere så væden eller "det andet" ikke trænger ud, samt til mere plads i blebuksen til at fylde sug i.
- Hybrid - Hos GroVia er det deres ai2-løsning. På det "hjemmesyede"-blemarked er der derimod tale om en slags formsyet ble, med en skal lavet af vandafvisende fleece.
- Hook and Loop - Engelsk udtryk for velcro.
- Lanolinbehandling - Er nødvendigt for at gøre dine uldblebukser vandtætte. Det gentages efter vask, eller når uldbukserne er blevet brugt 6-8 uger. Det er let at vide hvornår det er tid - de bliver mindre vandtætte og lugter måske en anelse. Lanolin er et ugiftigt og naturligt fedtstof, som findes i fårenes pelslag.
- Lommeble - Oftest er der tale om en blebuks bestående af et yderst, vandtæt lag, fleece på indersiden og en "lomme" i mellem de to hvor du kan placere de sugende indlæg. Man kan dog også tale om en "formsyet lommeble". Det er en formsyet ble, der har et hul til at fylde ekstra sug i, men som stadig skal have noget vandtæt over. Fordelen ved lommebleer generelt er at boostet ligger gemt væk når først bleen er pakket, så der ikke opstår forvirring.
- Longies - uldblebukser med lange ben.
- Lækagebarrierer - en ekstra "manchet" ved benene i blebukser. De giver som navnet siger en ekstra barriere så væden eller det "andet" ikke trænger ud - en glædelig bivirkning er til mere plads i blebuksen.
- Mikrofiber - er noget vi kender fra de klude vi støver af med. Det er lidt krads i overfladen, og slet ikke godt på numsen da det har små modhager. Derfor skal det altid ind i en lomme, eller dækkes godt af med noget numsevenligt, for eksempel (mikro-/bambus-)fleece. Til gengæld suger mikrofiber lynhurtigt væsken, men kan ikke holde særligt store mængder væske alene. Har du bambus, hamp eller bomuld under dit mikrofiberindlæg er du klar på selv de største tissetåre.
- Minky - en lodden udgave af mikrofiber. Minky kommer af, at det er blødt som mink 😉 Ses nogle gange som yderstof på lommebleer eller AIO - i de tilfælde har det en vandtæt PUL-belægning på bagsiden.
- Nappi nippa/snappi - moderne blesikkerhedsnål. Bruges til at lukke prefolds eller gammeldags stofbleer.
- OS - onesize
- OSFA - one size fits all
- Prefold - et firkantet stykke sugende stof der er syet så det har ekstra mange lag i midten. En prefold kan foldes og bruges som indlæg/booster - eller bruges som stofble i sig selv. På dansk ville man nok kalde det en foldeble 🙂
- Rispapir - det tynde papir der lægges inderst i bleen for at fange afføring. Har egentlig intet med ris at gøre - men det kan du læse mere om HER 😉
- Shorties - uldblebukser med korte ben
- SIO - Petit Lulu's ai2 løsning. Betyder "snap-in-one"
- Snaps - engelsk ord for trykknapper
- Soaker - et engelsk udtryk for en uld- eller fleece blebuks
- SP - kort for sundhedsplejerske
- Stash - engelsk for din stofble-beholdning
- Staydry - "hold-tør". Har stofbleen staydry effekt betyder det at der er fleece inderst, der gør at huden omkring bleområdet holdes tørt selv efter en omgang tis. Staydry indlæg kan også købes separat og lægges i hvilken som helst stofble. Staydry er som regel af polyester fleece - den økologiske udgave er i strikket silke.
- Strippe stofbleer - at fjerne ophobede rester af sæbe, cremer osv.
- Todelt blesystem - Består af en separat sugende stofble (en "formsyet", en bindeble med indlæg eller en prefold) og separat vandtæt blebuks.
- Trainingpants - træningsbukser. En slags vatterede underbukser med et vandtæt lag. Gode til pottetræning.
- Uldbukser - Yikes, tænker du måske. Det holder da hverken noget ude eller inde. Men det gør det faktisk. Uldbukserne skal lanolinbehandles (se opslag), og så skal der en god ble under der kan suge. Den lanolinbehandlede uldbuks lugter ikke, den skal sjældent vaskes, der slipper ingen væde igennem, andet end den fugt der er behov for så huden kan ånde. Du kan sagtens strikke selv, og du kan også købe en masse forskellige. De holder til flere børn og du behøver kun et enkelt eller to par - køber du endda nogle der går over mange størrelser kan du måske slippe afsted med 4 par uldbukser på en hel bleperiode. Når du er færdig med dem kan de sælges igen 🙂
- VS - kort for vuggestue
- Wetbag - vandtæt blepose til beskidte stofbleer
- Wrap - engelsk for en faconsyet blebuks, altså ikke en overtræksblebuks som f.eks. de uldne.
- BG - BumGenius
- LL - Little Lamb
- FB - Fuzzibunz
- IV/IMV - Imse Vimse
- HH - Happy Heinys
- TB - Totsbots
- BB - Best Bottom
Jungle-stien:
Stofble-Skolen - Ko og Ko's helt egen > Den lille stofble-ordbog